Повернутися до новин
На головну сторінку

Уряд повернув енергопостачальним компаніям право відключати від мереж боржників

Верховна рада України повернула енергопостачальним компаніям право припиняти постачання електричної енергії побутовим споживачам (у тому числі ОСББ, ЖБК, гуртожиткам, ДБК,  житлово-комунальним сервісам, гуртожиткам…) за заборгованість за спожиту електричну енергію.

Нагадаємо, раніше компаніям, що надавали комунальні послуги побутовим споживачам, у відповідності до вимог підпункт 5 пункту 3 «Прикінцеві положення» Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 530-ІХ на період дії карантину або обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та протягом 30 днів з дня його відміни заборонялось припиняти/зупиняти надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх несплати або оплати не в повному обсязі.

Такі законодавчі обмеження призвели до рекордної заборгованості побутових споживачів у 2020-2021 році за спожиту електричну енергію. Експерти ринку навіть прогнозували дефолт більшості компаніям-представникам енергетичної галузі.

             Наразі Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури приєднання до електричних мереж» № 1657-ІХ від 15.07.2021р. було затверджено зміни до Прикінцевих положень вищезазначеного Закону № 530-ІХ та вищезазначений підпункт 5 пункту 3 було виключено.
При цьому «Прикінцеві положення» доповнено було пунктом 3-1 наступного змісту:
"3-1. На території регіонів України (областей, м. Києва, м. Севастополя), на яких установлений "червоний" рівень епідемічної небезпеки поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), на період дії "червоного" рівня епідемічної небезпеки та протягом 30 днів з дня його скасування забороняється припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг громадянам України у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі".

Офіційне джерело: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1657-IX#Text

Одеській регіон, згідно з офіційними епідеміологічними даними, знаходиться у «зеленій зоні». Це означає, що найближчим часом клієнти, що заборгували ТОВ «ООЕК» отримають попередження про припинення електропостачання.

Одеська обласна енергопостачальна компанія протягом останнього року за допомогою ЗМІ, через офіційні сторінки органів місцевого самоврядування, на власному сайті та у соціальних мережах інформувала споживачів, що тимчасова вимушена відстрочка платежів не дорівнює скасуванню боргів. Ми хочемо подякувати нашим свідомим клієнтам за розуміння, та небайдужість. Завдяки вашим своєчасним розрахункам, вдалося запобігти критичної ситуації на ринку.
Шановні клієнти ТОВ «ООЕК», вчасно та у повному обсязі сплачуйте за спожиту електроенергію!

26 серпня 2021