Повернутися до новин
На головну сторінку

Уряд скасував пільговий тариф на електроенергію для населення з 1 січня 2021 року

 

 28 грудня 2020 року Постановою Кабінету Міністрів України №1325 було затверджено фіксовані ціни на електричну енергію для побутових споживачів. Єдина фіксована ціна для побутових споживачів встановлена на рівні 1,68 грн за 1 кВт.год з ПДВ незалежно від обсягу споживання.

 

Які зміни побачать у своїх рахунках за січень 2021 року клієнти ТОВ «Одеська обласна енергопостачальна компанія»?

Роз’яснює  Ігор Іванович Бондаренко - Начальник відділу постачання електричної енергії за універсальною послугою ТОВ "ООЕК".

 

Основні тезиси з відеокоментарів

 

01:15 Зміни у рахунках за січень, лютий та березень 2021 року

 

Згідно до вищезазначеної Постанови Кабінету Міністрів на період січень, лютий, березень 2021 року встановлена єдина фіксована ціна електричної енергії на рівні 1,68 грн за 1 кВт∙год  з ПДВ. Така ціна застосовується як для обсягу споживання до 100 квт∙год в місяць, так і більше.

Іншими словами, з 1 січня 2021 року припиняють свою дію знижені тарифи, зокрема і в розмірі 0,9 грн за 1 кВт∙год, для наступних категорій споживачів:

  • Населенню, яке проживає в житлових приміщеннях, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками;
  • Населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання;
  • для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу;
  • для гуртожитків

 

02:40 Двоблочний та дво/тризонний тариф, у чому різниця?

Раніше ми називали спосіб нарахувань за різними тарифами- двоблочним:

  • перший блок - за ціною 0.9 грн за 1 кВт∙год -до 100 кВт.;
  • другий блок – за ціною 1.68 кВт∙год. - за обсяги більше ніж 100 кВт.

 

Тому виникла невеличка плутанина щодо двозонних та тризонних коефіцієнтів. Деякі споживачі не вірно зрозуміли нововведення і почали тлумачити їх на свій розсуд.

Згідно до Постанови, про яку йдеться, та відповідних розпоряджень НКРЕКП, продовжать діяти тарифні коефіцієнти (двозонні, тризонні) для населення, у якого наявний облік споживання електроенергії за періодами часу.

При встановленому 2-х зонному лічильнику, до вказаних тарифів будуть застосовані відповідні коефіцієнти, диференційовані за часом доби:

  • 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 7:00 );
  • повний тариф у інші години доби;

При встановленому 3-х зонному лічильнику, до вказаних тарифів будуть застосовані відповідні коефіцієнти, диференційовані за часом доби:

  • 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми

(з 8:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00);

  • повний тариф у напівпіковий період (з 7:00 до 8;00, з 11:00 до 20:00, з 22:00 до 23:00);
  • 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23:00 до 7:00).

Отже, двоблочний тариф з 01.01.2021 року скасовано, а можливість застосування виключно для населення дво- чи тризонного тарифу залишена без змін (продовжено).

 

06:34 Пільговий тариф та пільги і субсидії. Що скасовано, що залишилось?

 

Відносно багатодітних сімей. Зазначу, що скасовано лише пільговий тариф, але державні пільги та субсидії залишаються без змін.

 

Зауважу, що енергопостачальні компанії не здійснюють розрахунок пільг та субсидій та не контролюють такі виплати. Всі розрахунки здійснюються виключно Управліннями праці та соціального захисту населення, до яких, у разі виникнення запитань, можливо  звертатись всім пільговикам та субсидіантам.

15 січня 2021