Повернутися до новин
На головну сторінку

Уряд повернув енергопостачальним компаніям право відключати від мереж боржників

ТОВ «ООЕК» нагадує, що компаніям, які надавали комунальні послуги побутовим споживачам, у відповідності до вимог постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2022 р. № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», до припинення чи скасування воєнного стану в Україні заборонялось:
• припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг населенню у разі їхньої неоплати або оплати не в повному обсязі.
Такі законодавчі обмеження призвели до рекордної заборгованості побутових споживачів у 2022-2023 році за спожиту електричну енергію.
Наразі постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2023р № 1405 внесені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», а саме:
1. Установити, що до припинення чи скасування воєнного стану в Україні забороняється:
припинення/зупинення надання житлово-комунальних послуг у разі їх неоплати або оплати не в повному обсязі послуги населенням (у тому числі населенням, що проживає у будинках, де створено об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, житлово-будівельні (житлові) кооперативи або яким послуги надаються управителем чи іншою уповноваженою співвласниками особою за колективним договором) в територіальних громадах, що розташовані на територіях, на яких ведуться бойові дії (територіях можливих бойових дій, активних бойових дій, активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси) або тимчасово окупованих Російською Федерацією, відповідно до переліку, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій (до дати припинення можливості бойових дій, завершення бойових дій, завершення тимчасової окупації), або якщо нерухоме майно споживача було пошкоджено внаслідок воєнних (бойових) дій за умови інформування про такі випадки відповідного виконавця комунальної послуги (для послуги розподілу природного газу з урахуванням вимог Правил безпеки систем газопостачання, затверджених наказом Міністерства енергетики та вугільної промисловості від 15 травня 2015 р. № 285);

Офіційне джерело: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-deiakykh-postanov-kabinetu-ministriv-ukrainy-shchodo-oplaty-zhytlovo-t291223

Вище вказані обмеження не стосуються Одеської області, на території якої здійснюється діяльність з постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги ТОВ «ООЕК». Це означає, що найближчим часом клієнти, що заборгували ТОВ «ООЕК» можуть отримати попередження про припинення електропостачання.
З початку повномаштабної агресії Російської Федерації ТОВ «ООЕК» за допомогою ЗМІ, через офіційні сторінки органів місцевого самоврядування, на власному сайті та у соціальних мережах інформувала споживачів, що тимчасова відстрочка платежів не дорівнює скасуванню боргів.
Ми хочемо подякувати нашим свідомим клієнтам за розуміння та небайдужість. Завдяки вашим своєчасним розрахункам вдається запобігти критичній ситуації на ринку електричної енергії та наближати Перемогу.

Шановні клієнти ТОВ «ООЕК», вчасно та у повному обсязі сплачуйте за спожиту електроенергію!

03 січня 2024