Повернутися до новин
На головну сторінку

«Битва за світло» З нагоди Дня Енергетика інтерв’ю з директором ТОВ «Одеська обласна енергопостачальна компанія» Юрієм Паршиним

Останні місяці увага всього світу прикута до масованих ракетних атак на енергетичні об’єкти України. Міста та села одночасно знеструмлюються, але, попри ворожі наміри, у короткі терміни в домівки українців повертається світло. І це іноді схоже на диво.

Більшість людей, які залишаються у знеструмлених оселях без тепла, можливості підігріти їжу, просто моляться на таку жадану електричну енергію та дуже засмучуються, якщо це розтягується на години і навіть дні, бо не розуміють до кінця, що там, за лаштунками?


Юрію Олександровичу, будь ласка, пролийте світло на те, що саме відбувається з моменту, коли ворог поцілив у енергетичний об’єкт і зникло світло до моменту, коли це світло повернулось. Якою ціною, яким ресурсом наші колеги енергетики відновлюють вразливі ланцюжки постачання?

Уявіть собі величезну кількість гірлянд різної довжини і потужності, які розташовані по всьому регіоні і підключені до різних центрів живлення. Після підступних ударів агресора завдання енергетиків полягає в тому, щоб швидко оцінити ситуацію і заживити всі гирлянди в обхід пошкоджених ділянок. Для цього потрібні знання схем, технічних характеристик обладнання і ще багато чого, щоб максимально ефективно задіяти всі наявні ресурси для відновлення електропостачання.

В той самий час розгортається величезна робота енергетиків на всіх рівнях генерації, передачі, розподілу і споживання з метою налагодити безпечне і надійне електропостачання, відремонтувати і замінити пошкоджене обладнання. Відновлення пошкоджених об’єктів енергетичної інфраструктури часто відбувається з ризиком для життя, тому потрібні додаткові зусилля і час для забезпечення безпечних умов праці.


Поступове повернення світла має якусь логіку. Часто пересічний громадянин не розуміє, чому у будинку напроти світло є, а у його оселі не має.  Відбувається перенесення невдоволення саме на енергетиків. Прикро читати дуже агресивні випади на адресу наших колег. Чи могли б ви пояснити, як енергетики бачать райони, населенні пункти? Як відображаються точки обліку на пульті диспетчера?

Після ракетних атак не завжди є технічна можливість повернути світло всім споживачам одразу. В такому разі електрику подають поступово. Це залежить від можливості згенерувати і передати на відстань необхідні обсяги електроенергії. Енергетики бачать міста і райони у вигляді схем з центрами живлення, тих самих гірлянд, які характеризуються зокрема довжиною і пропускною спроможністю, потужністю, кількістю побутових і комерційних споживачів. І коли люди бачать, що на їхньому боці вулиці немає світла, а в будинках навпроти є, то це означає, що живлення відбувається по різним лініям і неможливо дати світло всім одночасно з технічних причин і енергетики вимушені робити це у певній послідовності.

І далі найгостріше питання, яке ставлять клієнти останнім часом – світла не має, за що платити? Чи є у Вас аргумент у відповідь? Поясніть, чому саме постачальники зацікавленні у надані електричного струму у достатніх обсягах, а не навпаки, у його відключеннях?

Звісно, від перебоїв з електропостачанням внаслідок ворожих ударів потерпають всі: і споживачі і енергетики. Сім’ї наших співвітчизників страждають за відсутності електрики і нормальних умов життя, підприємства не можуть випускати продукцію, транспорт надавати послуги, а технічний і фінансовий стан енергетичних підприємств погіршується. Потрібна велика мужність, відповідальність, досвід і навички, щоб швидко повернути світло в оселі і на підприємства. Також потрібні додаткові матеріальні ресурси на відновлення зруйнованого енергетичного обладнання. Тому особливо важливі підтримка і взаєморозуміння між енергетиками і споживачами.

Коли клієнт сплачує рахунок за спожиту електроенергію він має розуміти, що кожна гривня має значення. Навіть незначні суми підтримують ланцюжок фінансування, який складається з виробників електричної енергії, підприємств, що обслуговують магістральні лінії передачі, операторів системи розподілу, постачальників. Все це враховано у тарифі, який для населення залишається не змінним. До того ж варто зазначити, що нарахування обсягів ведеться по лічильникам споживачів. Це означає, що клієнти ніколи не платять зайвого, тільки по факту споживання.  

За час локдауну, пов’язаному з пандемією COVID-19, компанії ТОВ «ООЕК» вдалось значно покращити онлайн-сервіси. Що нового було впроваджено цього року?  

Цього року на нашому сайті з’явилися нові функції, розширилися можливості оплати, ми вдосконалювали мобільний додаток, чат-бот. Клієнти та партнери нашої компанії вже відзначають ці зміни, підкреслюють наскільки комфортним стало обслуговування.

Серед онлайн-сервісів, які вдалось покращити та впровадити цього року, відзначу наступні:

• Оплата через пошук за особовим рахунком/договором (для юридичних клієнтів)

• Оплата через пошук за адресою/особовим рахунком для побутових клієнтів

• Укладання договорів онлайн

• Передача показів лічильника через сайт, додаток, чат-боти та банківські установи

• Електронні звернення (для населення і юридичних клієнтів) для авторизованих і не авторизованих користувачів

• Запит/зміна комерційної пропозиції

• Оформлення графіку погашення заборгованності.

На повну запрацювали наші чат-боти у вайбер та телеграм, через які можна не тільки дізнатися про стан розрахунків або оплатити заборгованість, а ще й зняти стрес - є спеціальний пункт меню Антистрес. Ми стали ближчими до клієнтів також завдяки оновленій версії мобільного додатку «ООЕК».


Вам вдалося зберегти представництва у ділових центрах міста та області. Як центри обслуговування клієнтів стали конкурентною перевагою у час воєнного стану, особливо під час знеструмлення?

Наша компанія представлена в тридцяти ділових центрах міста та області у вигляді центрів з обслуговування клієнтів. Під час воєнного стану ми не закрили жодного з них. Вже на третій день після початку повномасштабного вторгнення ми вибудували формат взаємодії у нових умовах. Враховуючи активне переміщення населення по регіону, на сьогодні обслуговування клієнтів відбувається без прив’язки до місцевості, у будь якому відділені. Наші фахівці займаються просвітницькою діяльністю, активно навчають клієнтів користуватись онлайн-сервісами, застосовувати QR-коди.

Ми дуже цінуємо наших співробітників першої ланки, які безпосередньо підримують зв'язок з клієнтами та формують атмосферу взаємної довіри та розуміння.

Які звички користування електрикою, та платіжної дисципліни  варто напрацьовувати нашим клієнтам в умовах обмеженого постачання?

Головне – усвідомити, що світ змінився і від кожного потрібна зібраність, свідомість, готовність адаптуватись до змін, створювати зміни.

Я рекомендую користуватись електрикою економно. Не вмикати зайві електроприлади, особливо одразу після перерви, коли існує великий ризик перевантаження мережі.

Клієнтам нашої компанії варто звернути увагу на онлайн-сервіси, особистий кабінет з метою своєчасного передавання показів лічильників, отримання актуальних рахунків і оплати без комісії. Можливо саме зараз особливо важливо підтримувати літніх родичів, сусідів, допомогати їм розібратись з онлайн-сервісами. Та головне – зберігати спокій, дотримуватись правил безпеки.

Юрію Олександровичу, на Ваш погляд, яка перспектива у української енергетики на відновлення?

По-перше, хочу подякувати всім колегам - мужнім, талановитим, професійним енергетикам за щоденний подвиг. Нам з вами  в Україні дуже пощастило, що ми маємо такий потужний людський капітал - фахівців, з великої літери. Вважаю, що цього року День Енергетика набуває особливого сенсу, а тому щиро вітаю всіх дотичних до цієї надважливої галузі, всіх хто крізь вогонь руйнувать повертає світло у знеструмлені домівки. Повертає віру у Перемогу.

Я впевнений в світлому майбутньому енергетичної галузі нашої держави завдяки професіоналізму і самовідданості енергетиків, мужності і силі Збройних сил України, незламності українського народу і підтримці міжнародного співтовариства.

22 грудня 2022