Повернутися до новин
На головну сторінку

До уваги споживачів електричної енергії! Щодо порядку укладання договорів між споживачами оператором системи розподілу – АТ «Одесаобленерго» та постачальником електричної енергії – ТОВ «Одеська Обласна Енергопостачальна Компанія»

Відповідно до Законів України «Про ринок електричної енергії» та «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»,  постановою НКРЕКП від 14.03.2018р. №312 затверджені Правила роздрібного ринку електричної енергії, які регулюють договірні відносини між постачальниками, споживачами та операторами системи розподілу електричної енергії. Відповідно, Правила користування електричної енергії, затверджені постановою Національної комісії регулювання електроенергетики від 31.07.1996 №28 (зі змінами та доповненнями), визнані такими, що втратили чинність.

Після набуття чинності нормативних актів, які реалізують вимоги Закону України «Про ринок електричної енергії»  врегулювання договірних відносин на роздрібному ринку електричної енергії здійснюється шляхом приєднання споживачів до двох видів публічних договорів: договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та договору про постачання електричної енергії споживачу через подання відповідних заяв-приєднань.

Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії та договір про постачання електричної енергії споживачу є публічними договорами та укладаються з урахуванням статей 633, 634, 641, 642 Цивільного кодексу України за формами договорів, які передбачені Правилами  роздрібного ринку електричної енергії.

На виконання вимог постанови НКРЕКП від 14.03.2018р. №312 побутові споживачі електричної енергії на території Одеської області та м. Одеси почали отримувати заяви-приєднання до умов договору про розподіл електричної енергії та умов договору про постачання електричної енергії. У зазначених заявах повідомляється про учасників роздрібного ринку електроенергії, які будуть здійснювати відповідно розподіл та постачання електричної енергії на території м. Одеси та Одеської області.

Отримавши заяву разом із рахунком, споживач повинен оплатити рахунок і уважно ознайомитись зі змістом заяви та, у разі  відсутності зауважень до персоніфікованих даних – підписати та, за можливості, передати її будь-яким зручним способом: надіслати поштою на адресу зазначену у заяві або передати контролеру під час його візиту.

Навіть, у випадку не підписання такої заяви – приєднання, споживач вважається таким, що приєднався до умов відповідного публічного договору, якщо: не подав письмові заперечення проти приєднання до публічного договору та/або  фактично спожив електричну енергію через мережі АТ «Одесаобленерго».

Таким чином жодних інших додаткових документів (договорів) підписувати не потрібно.

Додатково повідомляємо, що заяви-приєднання для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців будуть надані до кінця поточного року, у терміни встановлені постановою НКРЕКП від 14.03.2018р. №312.

Зазначаємо, що умови постачання електричної енергії існуючим споживачам залишаються без зміни в межах діючих договорів про постачання та користування електричної енергії, при цьому тарифи  для населення встановлюються постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг і на теперішній час це постанова НКРЕКП від 26.02.2015 №220,зареєстрована в Міністерстві юстиції 02.03.2015 за № 235/26680.

На виконання нормативних актів, які реалізують вимоги Закону України «Про ринок електричної енергії», АТ «Одесаобленерго» не буде надавати послуги з постачання електричної енергії, і надаватиме виключно послуги з розподілу електричної енергії. Зняття показників лічильників електричної енергії також будуть проводити  працівники АТ «Одесаобленерго».

З інформацію щодо форми договорів з АТ «Одесаобленерго» з метою забезпечення постачання електричної енергії можливо ознайомитись сайті компанії – www.oblenergo.odessa.ua, в закладці «Споживачам/Новий Ринок Електричної енергії».

01 січня 2019