Return to news
To the main page

Рівно рік тому, 1 липня 2019 року, в Україні запрацювала нова модель ринку електроенергії. Почалося поетапне впровадження енергетичної Реформи.

...

Наша довідка:

На виконання зобов'язань України по Третьому енергетичному пакету ЄС в квітні 2017 року парламентаріями прийнятий закон "Про ринок електричної енергії". Закон "Про ринок електроенергії" передбачає впровадження нової моделі ринку, що включає ряд сегментів: ринок двосторонніх договорів, ринок "на добу наперед", внутрішньодобовий ринок, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг.

Хроніка подій:

27 червня. Відбулися перші торги за новою моделлю на Українській енергетичній біржі - в рамках прямих «двосторонніх договорів". Продавцями виступили державні компанії Енергоатом і Укргідроенерго. 30 червня запустився ринок "на добу наперед", на якому енергокомпанії закуповують і продають електроенергію для бізнесу. З 1 липня заробив внутрішньодобовий ринок.

Як це було у нас?

Першу угоду на ринку від імені ТОВ «ООЕК» проводили фахівці новосформованого відділу закупівлi електроенергії. Згадує начальник відділу - Бондар Віталія Іванівна:

«Ще в 20-х числах червня у нас не було точного розуміння, чи стартує ринок. А в підсумку, всi вихідні і святкові дні на честь Дня конституції в минулому році, ми провели на роботі. Потрібно було екстрено укладати договори з оператором ринку, проводити процедуру реєстрації, приводити у відповідність заявки та супроводжуючу документацію, заводити необхідні дані.

О 12:00 30 червня відбулися довгоочікувані торги і ми побачили, що перша угода на ринку "на добу наперед" успішно відбулася. У торгах взяли участь 193 учасника. Ми закупили електроенергію для наших клієнтів за ціною 1,604 грн. без ПДВ.

У березні 2019 року, коли почалася підготовка до старту нової моделі ринку, ми пройшли спеціальне навчання. Але, треба визнати, що всі премудрості торгів ми осягаємо досі. За цей рік було кілька періодів, коли кардинально змінювалися умови роботи. Я вважаю, що нам дуже пощастило в тому, що ми на старті отримали доступ до важливої ​​статистики, яка допомагає прогнозувати обсяги закупівель.

Доречi, в системі торгів до моменту старту було зареєстровано 277 договорів. З них: 21 виробник, 32 оператора системи розподілу і 222 постачальника електроенергії. ТОВ «ООЕК» пройшов реєстрацію під номером 63 і увійшов до першої десятки постачальників електроенергії в Україні».

01 July 2020